Son Dakika! Türkiye için tarihi gün! Togg fabrikasındaki ilk araç banttan indi

Son dakika! Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’ndeki açılış töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürücü koltuğunda geçtiği Togg’un ilk aracını büyük bir coşkuyla banttan indirdi. Daha sonra kürsüye gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı’nın ilk eseri Togg’dur” dedi.

Türkiye’nin vizyon projeleri arasında yer alan Togg’un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü’nde açılış heyecanı devam ediyor.

İLK ARAÇ BÜYÜK BİR COŞKUYLA BANTTAN İNDİ

Türkiye’nin ilk yerli otomobili de Gemlik’te büyük bir coşkuyla araçtan indi. Aracın direksiyon koltuğunca Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Togg CEO’su Gürcan Karakaş oturdu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, otomobille kürsüye gelmesinin ardından açıklamalarda bulundu.

İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarından satır başları:

“Aziz milletim Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun değerli ortakları ve paydaşları, yurt içi ve yurt dışından gelen değerli misafirlerimiz, hanımefendiler, beyefendiler sizleri en kalbi duygularımla selamlıyorum. Cumhuriyetimizin 99. yılı kutlu olsun. Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile TBMM’nin tüm mensuplarını rahmetle, şükranla yad ediyorum. Bu anlamlı günde tek yürek olduğumuz tarihi açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbime sonsuz hamdü senalar ediyorum. Millet olmak demek aynı vatanda hür bir şekilde yaşamak, farklılıkları ortak hayallerle birleştirmek, hüzünlerin üstesinden ortak sevinçlerle gelmek, hedeflere ortak çabalarla ulaşmak demektir.

Millet olmak demek tüm bu hasletler üzerinde ortak geleceğe yönelmek demektir. TOGG ülkemizin güçlü yarınları için ortak hayali kurmak için tadını hepimize yaşatan projenin hayalidir. Seri üretim bandından indirip huzurlarınıza çıkardığımız ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz. Bir tarafta kırmızı, bir tarafta beyaz. Ne anlama geldiğini herhalde anlıyorsunuz. Togg Türkiye’nin 85 milyonun ortak gururudur diyoruz. Ülkemizin dört bir yanından dünyanın çeşitli yerlerinden Togg’un başarısı için dua eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bugünkü heyecanımıza ortak olan siyasi parti genel başkalarına, milletvekillerine ve devletimizin her kademesinden arkadaşlarımıza en başta da aziz vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyorum. Togg’u bandından indirmek için gecesini gündüzüne katan babayiğitlerimizi, teknisyenlerimizi, mühendislerimizi 1300 civarında emekçilerimizi yürekten kutluyorum.

”TÜRKİYE YÜZYILININ İLK FOTOĞRAFI”

Sizler milletimizle birlikte Nuri Demirağ’ın, Nuri Killigil’in, Vecihi Hürkuş’un ve Şakir Zümre’nin mirasını onurlandırdınız. Dün Ankara’da Cumhuriyetimizin yeni asrına damga vuracak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun müjdesini paylaştık. Türkiye Yüzyılı’nın ilk fotoğrafı da burada hizmete açtığımız tesistir. Yanında durduğumuz araçtır. Biz bu ürüne otomobil diyoruz. Ama üreticileri Togg’u akıllı cihaz olarak tarif ediyor. Türkiye’nin yerli ve milli otomobilin üretileceği Togg Gemlik Kampüsü’nün ve akıllı cihazlarımızın ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum.

Binlerce yıldır en çetin engelleri aşarak varlığını sürdürmüş, adeta feleğin çemberinden geçerek devletini kurmuş milletiz. Cumhuriyetimizin ilk yıllarına da I. Dünya Savaşı’nın tüm yükünü sırtlanmış, savaşlardan yorgun düşmüş, kaynakları tükenmiş ülke olarak girdik. O zor günlerde milli mücadele ruhuyla işine sarılan müteşebbislerin imkansızlıklara rağmen çok önemli girişimler başlattılar. Bu heyecanla Ankara’da fişek, Kırıkkale’de çelik, Kayseri’de uçak fabrikaları kuruldu. Anadolu’da daha nice eserin temeli atıldı.

Biz tıptan mühendisliğe her alanda çıkarttığı icatlarla günümüz biliminin temellerini atmış, alimlerin, çağ açıp çağ kapatmış Fatihlerin, dünyayı değiştiren öncülerin çocuklarıyız. Bize küçük düşünmek asla yakışmaz, hedefimiz büyüktür, vizyonumuz geniştir, inancımız tamdır. Güçlü olmanın ve kalmanın yolu ise kendi kendine yetebilmekten, namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. Bunun için her fırsatta milli diyoruz, yerli diyoruz. Savunma sanayi, otomobil, enerji, sağlık, her alanda ettiğimiz başarıları görünce yüreği sevinçle dolmayan var mı?

Atak, Gökbey, Anadolu savaş gemimizi, Hürkuş, Akıncı, Bayraktar, Anka, İHA, Tayfun füzelerimizi görüp de göğsü kabarmayan var mı? İşte Tayfun füzeleri atılmaya başladı Yunan ne yapmaya başladı, hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde Tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bakalım. Daha bunun arkası gelecek.

”ÇILGIN TÜRKLER GELİYOR DİYECEKLER”

Şimdi TOGG Avrupa’nın yollarına bütün bu modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler, çılgın Türkler geliyor diyecekler. Eğitim, sağlık, güvenlik, adalet, ulaştırma, enerjiye her alanda ülkemize kazandırdığımız eserlerden istifa ederken gururlanmayan var mı? Karşımda gurur tablosunu görüyorum. İstisnalar çıkabilir hiç kendinizi üzmeyin. Bu tablo istisnalar tablosu değil. Bu tablo bir olan, iri olan, diri olan, kardeş olan bir tablo. Kardeşlerim, biz onlara değil nereden nereye geldiğimize bakacağız. Yarın değil hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz. Bugünlere kolay gelmedik, siyasi, diplomatik, askeri her alanda tarihi mücadeleler verdik.

“TOGG DÜNYANIN PEK ÇOK YERİNDE YOLLARI SÜSLEYECEK”

Altyapımızdaki asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık. Bilim, teknoloji, araştırma geliştirmeye öncelik tanıdık. Sanayi, tarım, ihracatımızı geliştirdik. Ülkemizde 20 yılda adeta sıfırdan bir yenilikçilik eko sistemi kurduk. Teknopark sayımızı 96’ya, organize sanayi bölgelerimizin sayısını 344’e, buralardaki istihdamı 2.5 milyona çıkardık. Siz fabrika kurulmuyor diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulmak için birbiriyle yarışıyor. Salgın, Avrupa ve Avrupa’daki tedarik zincirlerini sarsarken sanayicimiz ihracatla meşguldü. Girişim ekosistemimiz geçen yıl 1.5 milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Dünyada teknoloji ve girişimciliğin nerelere geldiğini görmek için 10 bin kilometreye girmeye lüzum yok. Bunun için teknoparklara bakmanız, Türk girişimcileri ziyaret etmeniz yeterli. TOGG önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın pek çok yerinde yolları süsleyecektir.

“TOGG MARKANIN DA İSMİ OLARAK GÖNÜLLERDE YERİNİ ALDI”

Fabrikasına sahip olmamak milletçe yüreğimizi sızlatıyordu. Milli otomobil markası çıkması vaktidir deyince milletimiz yanımızda yer aldı. Ülkenin cumhurbaşkanı olarak, ta başbakanlığım döneminde babayiğitlere davet çıkardım. Bu ülkede evelallah bu işi üstlenecek babayiğitler var. Her çabamız gibi buna da dudak bükeler vardı. Yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördük. Ancak kararımızdan taviz vermeyerek bu projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük. Sanayi şirketleri bir araya gelerek birikim ve tecrübeleriyle yerli otomobil projemizi başlattılar.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu öylesine tuttu ki, Togg markanın da ismi olarak gönüllerde yerini aldı. Proje Devrim otomobilinin akıbetini yaşasın diyenler yapamazsınız diyenlere de rastladık. Bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında hani bunun fabrikası nerede diyerek alay edenler vardı. İşte buyurun fabrika burada.

En başından beri projeyi boğmaya, değersizleştirmeye çalışanlara soruyorum; fabrika nerede diyordunuz, fabrika burada Bursa Gemlik’te. Salgın şartlarına rağmen rekor hızla inşa edilen Togg Gemlik Tesisi, onu da söyleyeyim öğrensinler 1.2 milyon metrekare arazi üzerinde 230 bin metrekare kapalı alana sahip eser olarak işte burada.

Bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var. Tasarım merkezi var. Prototip geliştirme ve test merkezi var. Strateji yönetim merkezi var. Test pisti de var. Oradan geldim. Velhasıl burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Burası çevreye duyarlı yeşil bir tesis. Çevreci. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde yüz ülkemize ait proje olan Togg’un üretiminde Anadolu’nun dört bir tarafındaki KOBİ ve tedarikçilerimiz de yer alıyor. Gemlik kampüsü tam kapasiteye ulaştığında her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. 2030’a kadar üretilecek 10 milyon araçla milli gelirimize 50 milyon dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyon dolardan fazla katkı sağlayacağız.

Hala Togg’a kulp takmaya çalışanlar elbette çıkıyor. Bunlar küresel rekabetin nasıl işlediğinden habersiz cühela takımın olduğunu iyi biliyoruz. Asırlık otomobil firmalarının pek çok parçasının Türkiye’de üretildiğini bilmeyenlere bunları anlatmak beyhude çabadır. Milletimiz kimi takdir edeceğini, kimi tekdir edeceğini gayet iyi biliyor. Hala yapamazsınız, üretemezsiniz diyenler varsa şu otomobillere iyi baksınlar. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler, hamdolsun devrin otomobilde başarılı olamadılar, olamayacaklar.

”İLK ARACI SATIN ALMA SİPARİŞİMİ TEKRAR EDİYORUM”

Şimdi ne diyorlar? Bunu kim alacak? Satamazsınız. Şimdi bunu söylemeye başladılar. İnşallah bunu cevabını da onlara başta şahsım olmak üzere milletimiz verecek. Togg’un onaylı ilk aracını satın alma siparişimi buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Az önce üretim bandını gezerken farklı renklerde otomobilleri gördüm. Her biri ayrı güzel. Tabii alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım, istişare edeceğiz, kararı ondan sonra vereceğiz.

”BANKALAR ELLERİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN”

Milletimin Togg’a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine vatandaşımıza Togg’u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Elektrikli otomobiller tüm dünya gibi bizim de yeni tanıştığımız teknolojilerden biri. Arabayı kullanırken gürültü yok, ses yok. Gayet sakin, sükunetle yola devam ediyoruz. Hızsa o da var. Bu kadar huzur içinde araç kullanmak inanıyorum ki, bütün alıcılarını rahatlatacaktır. Şimdi kısa zaman içerisinde de vatandaşlarımızın merak ettiği hususlar var.

“BATARYA FABRİKASI 609 BİN METREKARELİK ALANDA İNŞA EDİLECEK”

Bunların en önemlisi de batarya ve şarj istasyonları konusuna açıkça getireyim. Togg dünyanın önde gelen şirketleriyle biriyle anlaştı. Togg tesisinin yanındaki 609 bin metre karelik alanda inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Savunma bakanımız buna hazır olursa işi bir an önce bitiririz. Togg ne zaman yollarda olacak? Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu atacağı için, yeterlilik belgesine sahip olacak. 2023’ün ilk çeyreğinin sonlarında inşallah Togg’u yollarımızda göreceğiz.

”FİYAT VE SİPARİŞLER ŞUBATTA”

Yeni nesil bir girişim olan Togg aracısız şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Tıpkı diğer yeni nesil araç üreticileri gibi Togg’da dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdi. Vatandaşlar siparişlerini Şubat’ta verebilecekler. Ön satış ve sipariş şartları da yeri gelince açıklanacak. Togg’un fiyatlarının piyasa şartlarında rekabetin de sağlanacağı şekilde tespit edileceğine babayiğitlerle karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin Mart ayında pazara çıkacak ürünün bugünden fiyatının ilanı mümkün değildir. Sanıyorum Şubat ayında Togg’un fiyatı açıklanacaktır. Hiç telaşa gerek yok.

Bizim çocukluğumuz ve gençliğimiz okullarda cumhuriyetin nasıl imkansızlıklar için kurulduğunu dinlemekle geçti. Yamalı kıyafet, yırtık çarık, ellerinde cumhuriyeti böyle kazandık pankartıyla cumhuriyeti kutlayan vatandaşlarımızın görüntülerini unutmadık. Bugün Togg gibi asırlık projeyi hayata geçirirken bir kez daha ve tüm kalbimizle yaşasın Cumhuriyet diyoruz. Açılışını yaptığımız Togg Gemlik tesisinin tekrar ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum, projenin gerçeğe dönüşmesinde emeği ve katkısı olan herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Yolun açık olsun tekerine taş değmesin Togg. Kalın sağlıcakla.

GÜRCAN KARAKAŞ: OTOMOBİLDEN FAZLASINI YAPMAK İÇİN YOLA ÇIKTI

Açılışta konuşan Togg CEO’su Gürcan Karakaş konuşmasında şunları söyledi: “YeniLige yolculukta bizim için önemli bir kilometre taşı olan kampüsümüzün açılışına hoş geldiniz. Yola çıktığımız zaman otomobilden fazlasını yapmak için yola çıktık. İlk hedefimiz ülkemizin yüzde 100 fikri mülkiyetine sahip olduğu mobilite markasını oluşturmaktı. Bunu yaparken özümüzden değerleri katmaktı. İkincisi her şey artık otomobil dünyasında cep telefonun başına geldiğinin otomobilin de başına geleceğini işaret ediyordu. Sadece otomobil yapmak bizim için seçim değildi. Akıllı cihaz yapıp, ekosisteme bağlamak ve dünyaya açmaktı. İki hedefin aynı anda yapılmasını gerektiren boyutları vardı. Akıllı cihaz diyorduk, eko sistem kısmı. Bunların hepsi için büyük bir çalışma gerçekleştirdik.

“DÜNYANIN EN İYİLERİYLE ÇALIŞIYORUZ”

Beyaz sayfaya kara kalemle modelledik, 2019 yılında sizlere sunduk. Asıl yolculuğumuz ve sorumluluğumuz katlanarak gitti. Mayıs 2021’de ürünlerimizi denemeye başladık. Çarpışma testi, kış testi, dayanıklılık testini yaptık. THY ile Güney Amerika’ya uçtuk. Temmuz’da deneme üretimine başladık.

“İLK ETAPTA 100 BİN, İKİNCİ ETAPTA 175 BİN ARAÇ ÜRETİLECEK”

Burası dümdüz alandı, inşaata başladık. Önce zemin güçlendirildi, tesisimizi ilk etapta 100 bin ikinci etapta 175 bin araç üretecek şekilde hazırladık.

Markayı oluşturmak geldi. Ne yapmak istediğimizi çok net anlatan. Anadolu’da doğmuş insanlar olarak büyük zenginliğimiz var. Doğu ve Batı’ya döndüğümüzde insanlar olarak birleştirebiliyoruz. Togg’u artık küçük yazıyoruz. Daha yakın, daha arkadaşça olduğunun ifadesi olarak. Teknoloji şirketlerinin bulunduğu noktalarda kendimizi konumlandırıyoruz. Otomobil fuarlarına gitmedik. CES’e gittik, start-up’ların buluştuğu konferanslara gittik.”

HİSARCIKLIOĞLU: ÖNCE AVRUPA’YA SONRA DÜNYAYA SATACAĞIZ

Karakaş’ın ardından söz alan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları söyledi: “Banttan inecek ilk araçla birlikte seri üretime başlıyoruz. Mart ayıyla birlikte araçlarımızı kullanacağız. Şimdi de dün üretemezsin diyenler bugün de dünyaya satamazsın diyorlar. Cumhurbaşkanım sizin huzurunuzda bir söz daha veriyoruz. Önce Avrupa’ya sonra tüm dünyaya Togg’u satacağız. Bu hedefi de siz verdiniz bize, ihracat olmazsa olmaz dediniz. 2024 sonu itibarıyla ihracatımızı Avrupa ülkelerinden başlayarak duyacaksınız.”

VARANK: BU ÜLKENİN BABAYİĞİDİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DIR

Açılışta söz alan isimlerden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank şunları söyledi: “Geleceğin mobilite ekosistemine yön verecek Togg da en büyük teknoparkımız olan Bilişim Vadisi’nde ilk tohumlarını attı, devasa kampüse evrildi. Aracımız fikri mülkiyetteki özgürlüğünü geliştirdiği teknolojilerin özgünlüğünden alıyor. Togg yerli tedarikçi ağını o kadar genişletti ki rastgele ziyaret ettiğimiz fabrikalarda Togg’a üretim yapıldığına şahit oluyoruz. Yurt dışında yaşayan başarılı mühendisleri ekibimize dahil ettik.

Bunu ısrarla anlamak istemeyenler de yok değil. Onlar için de Togg projesinin direksiyonunda Hans, George yok, Ayşe var Mehmet var. 60 yıllık hayali gerçeğe dönüştürmek için babayiğitler arıyoruz dediniz. Babayiğitler yatırımı gerçekleştirdiler. Devletimizin cömert teşvikleri de milli projenin arkasında sapasağlam durdu. Bu projenin arkasında güçlü ve sağlam irade olmasaydı bu hayal gerçeğe dönüşmezdi. O yüzden bu projenin de bu ülkenin de sağlam iradeyi gösteren bir tane baş babayiğidi var o da Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan.”

Mesut Şahin [email protected] Haberler.com – Ekonomi

Gemlik Bursa TOGG Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir