TOGG motoru yerli mi? Yerli otomobil motoru yerli mi, kime ait? TOGG motoru ne marka, hangi ülke?

TOGG yerli otomobilin motoru yerli mi vatandaşlar tarafından TOGG hakkında en çok merak edilen konuya Bakan Varank geçtiğimiz günlerde yanıt verdi. Peki, TOGG motoru yerli mi? Yerli otomobil motoru yerli mi, kime ait? TOGG motoru ne marka, hangi ülke? Merak ediliyordu. İşte, yerli araba motoru yerli mi? Yanıtı…

Togg motoru yerli mi? TOGG yerli otomobilin motoru yerli mi vatandaşlar tarafından TOGG hakkında en çok merak edilen konuya Bakan Varank geçtiğimiz günlerde yanıt verdi. Peki, TOGG motoru yerli mi? Yerli otomobil motoru yerli mi, kime ait? TOGG motoru ne marka, hangi ülke? Merak ediliyordu. İşte, yerli araba motoru yerli mi? Yanıtı haberimizde…

TOGG MOTORU YERLİ Mİ?

TOGG otomobillerin banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorları yerli olmayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorun yurt dışından geleceğini belirterek, “Otomotiv endüstrisi asla hata kabul etmeyen bir alan. Doğrulanmış, güvenliği ispatlanmış ürünler kullanma mecburiyetiniz var. Otomobili ilan ettikten sonra bir motor geliştirmeye başlasanız o motoru bu arabaya takmak için gerekli sertifikasyon ve test süreçlerinin bitirilmesi yıllar aldığı için bu kolay bir yerlileştirme hamlesi değil. Yine de motorun yerlileşmesiyle ilgili şu anda çalışmalar devam ediyor.” dedi.

Togg’un Türkiye’den yüzlerce tedarikçisi olduğuna işaret eden Varank, “Üreticilerle yaptığımız görüşmede ilk şartımız araçların yüzde 51’inin yerli olma şartı. Şunun garantisini veriyoruz, bu araç minimum yüzde 51 yerlilikle piyasaya çıkacak. 2025’te de minimum yüzde 65 yerliliği yakalayacak.” diye konuştu.

TOGG NEREDE ÜRETİLİYOR?

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) ile Çinli enerji devi Farasis ortaklığında kurulan Siro şirketinin, proje bazlı devlet desteğinden yararlanarak Bursa’nın Gemlik ilçesinde faaliyete geçireceği batarya hücresi ve modül üretimi tesisi, yaklaşık 2 bin 200 kişilik istihdam sağlayacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, elektrikli otomobillerin en kritik parçası olan batarya üretimi konusunda önemli bir adım attı.

TOGG ile Çinli enerji devi Farasis’in ortaklığında kurulan Siro şirketi, Gemlik’te batarya hücresi ve modül üretimi tesisi kuruyor. 30 milyar liralık 15 gigavat saat kapasiteli batarya hücresi ve 19,8 gigavat saat kapasiteli batarya modülü yatırımı, Türkiye’nin elektrikli araçlar ve mobilite ekosisteminin teknolojik dönüşüme katkı sağlayacak.

Siro’nun üretim yapacağı Gemlik’teki fabrikada otomotiv ve otomotiv dışı uygulamalarda enerji depolama çözümleri de geliştirilecek.

TOGG’un batarya modül ve paketlerini üretecek Siro, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı, temiz ve verimli bir enerji sisteminin gelişimini hızlandırmayı amaçlıyor.

Bu yatırımla 400’ü nitelikli olmak üzere, 2 bin 200 kişinin istihdam edilmesi öngörülüyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da gelişmeyi Twitter hesabından duyurmuş, “Türkiye’nin ilk otomobil batarya fabrikası kuruluyor. 2 milyon araç üretme kapasitesine sahip 30 milyar dolardan fazla ihracat yapabilen otomotiv endüstrimiz için dev bir adım. TOGG ve Farasis ortaklığında Siro, 15 gigavat saatlik batarya hücresi ve modül üretimi yapacak.” ifadelerini kullanmıştı. Varank, paylaşımında, Siro’nun yatırımına proje bazlı devlet desteği imkanı sağlayan ve Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na da yer vermişti.

Haberler.com / Onur Bayram – Gündem

TOGG Gündem Yaşam Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir