Gördes’in kızı Makbule Hanım, şehadetinin 100. yılında anılıyor

Milli Mücadele Dönemi’nde Manisa, Kütahya ve Balıkesir hattında düşmana karşı oluşturulan Kuvayımilliye hareketine katılan ve 17 Mart 1922’de girdiği çatışmada 20 yaşında şehit düşen Makbule Hanım’ın hatırası, memleketi Manisa’nın Gördes ilçesinde yaşatılıyor. Gördes’te 1902’de dünyaya gelen Makbule Hanım, Birinci Dünya Savaşı’nda babası ve ağabeyini şehit verdi.

Annesi tarafından büyütülen Makbule Hanım, küçük yaşta silah kullanmayı ve at binmeyi öğrenmesi nedeniyle çevresinde “Asker Makbule” olarak anıldı. Usturumcalı Halil Efe ile evlenen Makbule Hanım’ın evliliği, kurtuluş mücadelesinin gölgesinde geçti. Eşi Halil Efe’nin, yaklaşan düşmana karşı, Milli Mücadeleye katılmak için gizli hazırlık yaptığını anlayan Makbule Hanım, evde oturmaya razı olmadı.

GİZLİCE TOPRAĞA VERİLDİ

Milli Mücadele’ye katılmak üzere evden çıkan eşi Halil Efe’yi gizlice takip eden Makbule Hanım, durumu fark eden eşinin ısrarlarına rağmen evine dönmedi. Demirci Akıncılar Teşkilatı komutanlığını yapan Kaymakam İbrahim Ethem Bey, vatan müdafaasından mahrum kalmak istemediğini gözyaşları içinde anlatan genç kadına izin verdi. Böylece Makbule Hanım, atı ve tüfeğiyle Akıncılar müfrezesinin neferlerinden biri oldu.

Akıncılarla Demirci, Gördes, Simav ve Sındırgı dağlarında dolaşan Makbule Hanım, birçok çarpışmada kahramanca savaştı. “Güvemdere Muharebesi”nin kazanılmasında büyük rol oynayan, zaman zaman morali bozulan Akıncıları yüreklendiren Makbule Hanım, 17 Mart 1922’de Kocayayla mevkisinde bir çatışmada şehit düştü. Cenazesi, düşmanın eline geçmemesi için gizlice toprağa verildi.

DÜŞMAN İŞGALİNDE ŞEHİT OLDU

12. Müfreze kumandanlığını yapan eşi Halil Efe ise eşinin şehadetinden 2 ay sonra, düşman kuvvetlerine yönelik taarruzda şehit düştü. Makbule Hanım’ın mezarı, vefatından 78 yıl sonra, o dönem Balıkesir Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi’nde okutman olan Zekeriya Özdemir’in çalışmaları sonucunda, Sındırgı ilçesinden geçen Harlak Deresi üzerindeki Dereçatı mevkisinde bulundu.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir