Son dakika… Düzce'de deprem! İstanbul, Sakarya ve birçok şehirden de hissedildi

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, korkutan depremle ilgili açıklama yaptı. Bakan Soylu, “Düzce’de, saat 15.40’ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır. Gelişmelere göre kamuoyu, Valiliğimiz tarafından bilgilendirilecektir.” dedi. AFAD da şu an itibariyla olumsuz bir ihbar olmadığını belirtti.“OLUMSUZ İHBAR YOK”Düzce Valisi Atay, Kent Meydanı’nda gazetecilere yaptığı açıklamada, depremin hissedildiği Düzce ve çevre illere geçmiş olsun dileğinde bulundu. Herhangi bir can kaybının ve yıkılan binanın söz konusu olmadığını belirten Atay, “Hem sahadaki arkadaşlarımızın tespitleri hem de taramalarımızın neticesinde bize ulaşan herhangi olumsuz bir durum söz konusu değildir. Korku ve panik nedeniyle hastaneye başvuran 12-13 kişinin ayakta tedavileri gerçekleştirilmiştir. Sahadaki tespit ve tarama çalışmalarımız en ücra köyler olmak üzere devam etmektedir. Tüm Düzce’mize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Halkımızı sakinliklerini korumaya davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Gözden KaçmasınSağlık Bakanı Koca'dan Düzce'deki depreme ilişkin açıklamaHaberi Görüntüle

“TÜM ARKADAŞLARIMIZ HAZIRLIKLI, SAHADA GÖREVİNİN BAŞINDA” Vali Atay, 12 Kasım 1999 Depremi’nin 22. yılında 5 gün önce İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun katılımıyla anma programı düzenlendiğini anımsatarak, şöyle konuştu: “Bunun ne kadar önemli olduğunu, yapılan programların ne kadar önemli olduğunu gördük. Tüm arkadaşlarımız hazırlıklı, sahada görevinin başında. En son ilimizde kurulan yerel destek ekipleri de hazır. Allah’a hamdolsun olumsuz bir şey söz konusu değil. İki büyük depremden sonra deprem anlamında bilinçliyiz. Yatay mimari anlamında da şanslıyız.” ifadelerini kullandı.Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, CNN Türk yayınına katıldı. Özlü şunları aktardı:

“Şu ana kadar bize gelen olumsuz bir durum yok. Düzce bildiğiniz gibi depremi daha önce de yaşadı. Düzce deprem konusunda deneyimlidir. Ben Düzceli kardeşlerimin soğukkanlı olmasını öneriyorum, panik yapmasınlar. Düzce’de yapı stoğu bir taraftan yeniyken, yatay mimari esastır. Çok şükür bize gelen olumsuz bir haber yok.”

Gözden KaçmasınDüzce'de deprem anında panik kameradaHaberi Görüntüle

İSTANBUL’DA OLUMSUZ GELİŞME YAŞANMADI

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya depremden etkilenen vatandaşlara geçmiş olsun dileklerini iletti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, korkutan sarsıntıyla ilgili “Düzce merkezli gerçekleşen depremden etkilenen bütün illerimize geçmiş olsun. İstanbul’da şu ana kadar olumsuz bir gelişme yaşanmadı.” açıklamasında bulundu.

Gözden KaçmasınMarmara'nın unutulan fay hattı…Haberi görüntüle

DEPREM UZMANI ERSOY: HAZIRLIKLI OLMAMIZ GEREKİYORCNN Türk yayınına katılan Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Mutlaka İstanbul’un altında depremin olması gerekmiyor. Bursa’daki bir deprem de İstanbul’da da etkili olabilir. Kaçınılmaz gerçekle ilgili hazırlıklı olmamız gerekiyor.” dedi.

CNN TÜRK SUNUCUSU ÖZGÜR: BAŞIMIN DÖNDÜĞÜNÜ HİSSETTİMCNN Türk Sunucusu Göksu Öngören Özgür, stüdyoda hissettikleri depremin ardından canlı yayında yaşadıklarını şu sözlerle anlattı: “Saat 15.40’ı gösterdiği civarda Bağcılar’daki stüdyolarımızda depremi hissettik. Kameraman arkadaşımla birlikte ‘acaba mı’ kaygısına düştük. Ben, başımın döndüğünü hissettim demeye kalmadı yukarıdaki ışıklara baktık ve ışıkların sallandığını görünce deprem olduğunu anladık.”

UZMANLARDAN AÇIKLAMA

Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, meydana gelen depremle ilgili değerlendirmede bulundu. 

Prof. Dr. Selim, “Deprem yaklaşık 15 km uzunluğa sahip olan bu fayın etkisiyle olmuştur. Bu fay Düzce çek-ayır havzasının hemen kuzeyinde yer alır. Çilimli Fayı literatürde bilinin ve Kuzey Anadolu Fayı’na paralel olarak uzanan aktif bir faydır. Meydana gelen bu deprem 12 Kasım 1999 depremini meydana getiren Kuzey Anadolu Fay sisteminin kuzeyinde gerçekleşmiştir. Eğer 6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa bir başka depremin habercisi olabilir. Bu durum tehlike arz eder. Ama artçılar olursa tehlikeli bir durum söz konusu olamaz” diye konuştu.

Prof. Dr. Naci Görür, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada “Düzce-Çilimli civarında KAF’ın kuzey kolu üzerinde 5,3 büyüklüğünde deprem oldu. Bu deprem muhtemelen zon içerisinde, 12 Kasım 1999’da kırılmamış olan küçük bir fay parçası tarafından üretildi. Endişe edilecek bir durum yok zira buradaki enerji 12 Kasım depreminde boşalmıştı.” ifadelerini kullandı.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, CNN Türk canlı yayınında yaptığı açıklamada, “Burası Düzce depreminin (1999) olduğu bölge. O bölge 7.3 büyüklüğünde deprem yaratmıştı. Bolu- Gerede’ye kadar enerji biriken bir fay hattı var. Tetiklenmeye ihtiyacı yok. Zaten oldukça stres yüklenmiş bir bölge. Yıkıcı olabilecek bir depremin beklenebileceğini belirtebiliriz. İnsanları çok da korkutmayı istemem.” ifadelerini kullandı. 

Konya ve çevresi için deprem sürpriz mi? 5.1'lik sarsıntıdan daha büyüğü olabilir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir